Monday

Resepi Congo Bar Mamasab Bakery

Assalamualaikum. Ada yang bertanya resepi congo bar. sy post kat sini ye. #mamasab lepas korang boleh Cuba. Mana tahu ada yang berkenan boleh lah buat side income #bekerjadirumah

Bahan2
2 3/4 cwn tepung gandum
2 1/2 sdk baking powder
1/2 sdk garam
2/3 cwn butter
2 1/4 cwn (275g) gula perang
3 biji telur
1 sdk esen vanila
1 cwn choc chip

Cara2
Ayak tepung & baking powder. Masukkan garam gaul sebati.ketepikan.
Butter & gula.gaul sekadar sebati saje.kejap jer.step ni sy guna mixer.
Pastu masukkan telur & esen, pukul perlahan, skadar sebati.step ni sy guna mixer jgk. Cabut mixer. Masukkan tepung, gaul kaup balik dgn spatula.masukkan choc chip.gaul kejap jer. Panaskan oven. Alas loyang dgn baking paper.letak adunan. Bakar selama 25mnt suhu 160 @ sehingga masak (bergantung kpd oven sdiri jgk) Keluarkan dr oven, potong.

P/s:size 10-14inc 1 adunan. Kalau guna loyang size 6-8inc, bahagi 2. 1 adunan dpt 2 biji

P/s: semua step pukul slow & sekejap jer. Jgn kacau bersungguh. Jgn overbake. Tekstur jadi keras.

Congo bar sdap mkn panas2. Biasanya sy buat dkt2 customer nak ambek. Boleh reheat dlm microwave.

credit : Azreen Shafila Abdullah‎ #mahn

Congo bar menjadi pilih utama di Mamasab Bakery





No comments:

Post a Comment